Blog-wnetrzarski.pl

Dom, ogród, remont, budownictwo i architektura.

Słodkie stoły – ogólne zasady kompozycji

Słodkie stoły – ogólne zasady kompozycji

Trend na tworzenie słodkiego kącika na stałe zagościł w Polsce. Żadna impreza nie obejdzie się bez specjalne zaaranżowanego stołu. Jednak jakimi zasadami należy się kierować? O czym trzeba pamiętać tworząc okolicznościowy kąt ze słodkimi przekąskami.

Mniej znaczy więcej

Ta zasada idealnie pasuje do metod aranżacji słodkiego stołu. Obserwując realizacje na https://slodkiepasje.pl/gallery/slodki-stol/ możemy podać standardową ilość potraw. Wybór przekąsek pod słodkie bufety możemy podzielić na wersję podstawową i rozszerzoną.

W wersji podstawowej ilość przekąsek nie może przekraczać 4-5 opcji. Na tego rodzaju stoły są nieco bardziej dekoracyjne. Jednak wszelkiego typu dodatki są starannie przemyślane. Ułożenie dań oraz dekoracji daje wrażenie optyczności. Gościom wydaje się, że Candy bar jest bogato zastawiony.

Rozszerzona opcja posiada większej objętości menu. Ilość różnych przekąsek nie przekracza 10 dań. Dekoracji na podanych stołach jest dużo mniej. Tutaj rządzą głównie wyroby cukiernicze. Dekoracje stanowią zazwyczaj tło. Nie są tak eksponowane jak w przypadku wersji podstawowej.

Dobór kolorystyki

Stoły cukiernicze to przede wszystkim dzieła sztuki. Tutaj wartości estetyczne są szeroko doceniane. Dekoracje na przekąskach oraz wokół nich gra kluczową rolę. Nic więc dziwnego, że goście patrząc na realizacje https://slodkiepasje.pl/gallery/slodki-stol/ są skłonni zamówić słodki kącik zamiast standardowych placków na stołach dla gości.

W dekoracjach i przekąskach kolorystyka ma spore znaczenie. Do aranżacji stołów można wykorzystać barwy do siebie zbliżone. Podobnie sprawa ma się z odcieniami. Najbezpieczniej jest zestawiać ze sobą 3 barwy bazowe. Przykładem może być stół, gdzie kolor niebieski, różowy oraz biały tworzą przemyślaną kompozycję.

Naczynia serwisowe

Słodkie stoły umożliwia konsumpcję przekąsek bezpośrednio przy bufecie. Z tego względu każdy bufet ze słodyczami musimy wyposażyć w naczynia wielorazowe. Mogą to być talerzyki zakąskowe, widelczyki oraz łyżeczki deserowe. W przypadku nakładania deserów na talerze przydadzą się łopatki, szczypce czy łyżki. Można oczywiście zrezygnować ze sztućców oraz talerzy pod warunkiem, że wyroby będą podawane w plastikowych kubkach czy papierowych torebkach. Małe lizaki oraz szaszłyki goście mogą zabierać ze sobą do stolika, stosując serwety papierowe.

Wielkość porcji

Drobne desery oraz przekąski muszą być odpowiednio wyporcjowane. Charakter bufetowy jest powoduje, aby wielkość porcji był na tyle mały, aby konsument w postawie stojącej mógł pozwolić sobie na wygodną konsumpcję. Z tego względu rezygnuje się z dużej porcji ciast. Drobne przekąski słodkie podaje się w gramaturze od 5 do 100 gram. Wielkość jest uzależniona od wielkości porcji. Lizaki, czekoladki będę miały gramaturę mniejszą niż galaretki w plastikowych salaterkach.

Słodkie stoły to nowoczesne pomysły na urozmaicenie każdej imprezy. Z naszymi pomysłami stworzysz candy bary, które zachwycają oko oraz dobrze smakują. Zapraszamy do skorzystania z naszych realizacji.

PODOBNE ARTYKUŁY

Czytaj także x